Parówki zapiekane z serem i boczkiem

Dziś zrobiłam na obiad zapiekane parówki. To ciekawsza wersja tych popularnych kiełbasek. Pracy nie ma przy nich dużo, a danie jest bardzo smaczne. Podaję je np z pieczonymi ziemniakami, ale można też jeść je z bułką i keczupem.
Takie parówki można też przyrządzić na śniadanie albo na kolację lub po prostu na zakąskę.





 
Składniki:
  • 6 parówek
  • 8- 10 dkg sera żółtego
  • 15 dkg chudego boczku 
  • wykałaczki
Sposób wykonania:
  • Parówki pozbawiamy foli i nacinamy uważając, aby nie przeciąć ich do końca
  • W powstały rowek wkładamy paski sera żółtego ( ja składam 3 plasterki sera i tnę je na ok. jednocentymetrowe paseczki
  • Parówki z serem owijamy cienkimi plasterkami boczku i spinamy wykałaczkami ( najlepiej, aby boczek był szeroki, bo wtedy łatwo będzie nim owinąć i potem spiąć parówki )
  • Parówki układamy w nasmarowanej olejem formie do zapiekania i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 20 minut

Komentarze

Prześlij komentarz