Francuska zupa cebulowa zapiekana

Francuska zupa cebulowa zapiekana


 


 
     I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam zupy cebulowej. Dziś dość często gości na naszym stole. Podaję ją zazwyczaj zapiekaną z grzanką z żółtym serem, ale czasem po prostu z drobnymi grzaneczkami z chleba bądź z groszkiem ptysiowym.
Ostry smak i zapach cebuli w czasie gotowania gdzieś się ulatnia i zupa ma bardzo delikatny, wykwintny smak. Oczywiście nie są to typowe smaki, które jadamy na co dzień, więc nie każdemu taka zupa musi smakować, ale ja polecam ja wypróbować, bo jak posmakuje to na pewno będzie się do niej wracać.
Mnie jakoś nigdy do zupy cebulowej nie ciągnęło, bo za cebulą, zwłaszcza surową nie przepadam. Podsmażona czy przypieczona, to co innego. Wydawało mi się, że zupa cebulowa będzie miała wyraźny smak i zapach cebuli, będzie ostra i piekąca, jak to cebula. I jakie było moje zdziwienie, gdy pewnego razu będąc na jakimś przyjęciu podano zupę cebulową. Ale ja o tym, że to zupa cebulowa, nie wiedziałam. Była to zupa o konsystencji kremu. Bardzo smaczna i jak zapytałam, co to za pyszna zupa usłyszałam, że to zupa cebulowa. Byłam bardzo zaskoczona, bo wszystkie moje wyobrażenia o "niedobrej" zupie cebulowej runęły. Zupa była delikatna, kremowa i miała bardzo przyjemny smak.
     Teraz taka zupę robię sama i wszyscy bardzo ją chwalą.
Tym razem zupę przygotowałam w Walentynki, więc żeby był jakiś akcent walentynkowy używając szablonów z twardego papieru posypałam ser na grzance słodką papryką tworząc kształty serduszek.





Składniki:
  • 40 dkg cebuli
  • niecały litr łagodnego bulionu wołowego ( może być z kostki )
  • ok pół szklanki białego wina ( w ilości takiej , aby dopełnić do litra wywar wołowy )
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • kilka kromek bułki lub bagietki
  • sól, biały pieprz
  • ser żółty do posypania kromek pieczywa, najlepiej połączyć dwa rodzaje np cheddar, ser szwajcarski, ementaler lub gruyere
  • szczypta tymianku ( opcjonalnie )
  • słodka papryka w proszku


Sposób wykonania:
  • Cebulę pokroić w cienkie krążki, podsmażyć na maśle, aż będzie miękka i nabierze lekko złocistego koloru. Należy stale mieszać, aby nie dopuścić do przypalenia. Następnie oprószyć mąką, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty
  • Dodać wywar wołowy i wino i gotować, aż cebula będzie zupełnie miękka. Dodać sól i pieprz
  • Gdy cebula jest już miękka część wywaru zmiksować i ponownie wlać do pozostałej zupy. Doprawić szczyptą tymianku i jeszcze raz zagotować. Zupy można też wcale nie miksować, bo cebula ładnie się rozgotowuje, albo można zmiksować całość zupy, jeśli ktoś lubi gładziusieńkie zupy - kremy
  • Zupę rozlać do żaroodpornych miseczek kładąc na wierzchu każdej z nich kromkę bagietki
  • Ser lub sery zetrzeć na tarełku o małych oczkach i posypać nim bagietkę oraz zupę wokół
  • Wierzch sera można posypać słodką papryką
  • Miseczki z zupą umieścić w piekarniku i zapiekać do zrumienienia sera
  • Do zupy można przygotować również dodatkowe kromki bagietki posypane serem i zapieczone

Komentarze

Prześlij komentarz