Kurkuma


Kurkuma



   Kurkuma zwana inaczej ostryżem, szafranicą, żółcieniem czy szafranem indyjskim, to rodzaj byliny z rodziny imbirowatych. Uprawiana jest dla bulwiastych kłączy, które znane są pod nazwą żółtego imbiru.
   Kurkuma pochodzi z Azji, a największe jej uprawy znajdują się w Chinach i Indiach. Dawniej prawdziwy szafran zastępowano dużo tańszą kurkumą.
Kurkumy używa się jako przyprawy dla wielu potraw. Jest ona też głównym składnikiem curry - wieloskładnikowej mieszanki przyprawowej.
Sproszkowane bulwy zawierają kurkuminę - barwnik, który stosowany jest do barwienia produktów spożywczych, np. masła, margaryny, serów, sałatek, likierów itd
 Kurkuma zawiera olejek eteryczny o ostrym zapachu, dlatego należy ją przechowywać w szczelnym i ciemnym pojemniku.Świeża kurkuma ma smak kwaskowaty, a zapachem przypomina nieco imbir - ale jest od niej dużo łągodniejsza. 
Kurkumy dodaje się przede wszystkim do potraw z jajek i drobiu. Jajecznica czy omlet z dodatkiem kurkumy zyskają intensywny żółty kolor i bardzo delikatny smak. Wątróbki posmarowane kurkumą tracą swój zwykły szarawy wygląd, a ryż ugotowany ze szczypta kurkumy ma oryginalny smak i bardzo ładną żółtą barwę. Kurkumę można też dodać do sałatek. Przyprawiamy nią też ryby oraz sosy.
   Należy uważać, aby nie poplamić kurkumą ścierek, obrusów, serwetek czy ubrań, bo plamy z niej są trudne do usunięcia.
   W ludowej medycynie hinduskiej kurkuma stosowana jest jako środek przyspieszający gojenie się ran oraz kojący dolegliwości żołądkowe.Używa się jej też w stanach zapalnych gardła. 

Na zdjęciach przedstawiam moje potrawy zabarwione kurkumą. Ryż nabiera pięknego koloru i delikatnego smaku, podobnie jak jajka. Po dodaniu szczypty kurkumy zyskują niepowtarzalny żółty kolor.



Przepis na schab faszerowany jajecznica znajduje się TUTAJ.
A jeśli chcesz  przyrządzić ryż z kurkumą kliknij TUTAJ


Komentarze

  1. Nie wiedziałam, że plamy z kurkumy są tak trudne do usunięcia, dobrze wiedzieć:) no i zaciekawił mnie schab faszerowany jajecznicą:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz