Babka marmurkowa kawowo-karmelowa

Babka marmurkowa kawowo-karmelowa


 


 
Pyszna babka marmurkowa, wzbogacona karmelem i kawą oraz z dodatkiem orzechów laskowych. Tę babkę powtarzam już któreś Święta z kolei, bo na prawdę jest pyszna. 
Proszę nie przerażać się ilością cukru, bo zawsze można dać go trochę mniej, i ja przeważnie tak robię. Jeśli ktoś lubi słodkie ciasta może dać w sumie 30 dkg, ale babka wcale nie wychodzi przesadnie słodka.
   Babka jest bardzo smaczna, wilgotna w środku i obawiam się, że do jutra może jej niewiele zostać patrząc na mojego męża znikającego co jakiś czas w pomieszczeniu, gdzie babka i inne smakowitości czekają na jutrzejszy dzień:)




Składniki:
  • 40 dkg mąki
  • 30 dkg cukru
  • 10 dkg całych orzechów laskowych
  • 100 ml mleka
  • 20 dkg masła
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml kawy
  • 2 kopiaste łyżeczki kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smarowania formy
  • 1 torebka polewy czekoladowej
Sposób przygotowania:
  • Do garnka wsypać 5 dkg cukru i stopić go na jasny karmel. Następnie dolać mleko i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
  • Masło utrzeć z 25 dkg cukru. Do masy maślanej dodać trzy żółtka i trzy całe jajka. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać  mikserem. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać płynny karmel i wymieszać a do drugiej kakao, łyżkę sypkiej kawy i kawę w płynie. Również dokładnie wymieszać.
  • Pozostałe trzy białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Połowę piany połączyć z ciastem karmelowym, a drugą połowę z ciastem kawowym. Do ciasta kawowego dodać całe orzechy laskowe. Wymieszać.
  • Dużą formę z kominem wysmarować tłuszczem i napełniać ją na przemian ciastem jasnym i ciemnym. Każdą warstwę lekko przemieszać widelcem tak aby powstał marmurkowy wzorek (u mnie pierwsza warstwa to ciasto jasne).
  • Babkę piec około 60 minut w temperaturze 175 stopni. Po lekkim przestudzeniu, babkę wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystygnięcia na kratce kuchennej. A następnie oblać polewą czekoladową i ewentualnie dodatkowo przystroić
 

Komentarze

  1. Baba jak ta lala:) Pogodnych i smacznych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. dech zapiera :), jestem pod wrażeniem, i te orzeszki zatopione w babce, pysznie to wygląda. życzę Zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie, duża, konkretna baba.. a dodatek kakao... mmm... idealnie na święta :)
    Wesołych i pogodnych świąt oraz bardzo mokrego Dyngusa! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie i dodatkowo podana na moim ulubionym Bolesławcu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam ją wczoraj na święta.Jest bardzo smaczna,ale niestety moja wilgotna nie jest.

    OdpowiedzUsuń
  6. OCH... Samo zdjecie z tymi orzechami bym zjadla nie mowiac o babce. Musi byc przepyszna. Jak moj maz skonczy remont pokoju to ja UPIEKE. Podziwiam zdolnosc tej osoby co ja piekla.
    krysk.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz