Taką
surówkę przygotowuję przez całą wiosnę i lato. To jedna z moich
ulubionych surówek, którą podaję do dań mięsnych, obowiązkowo jako
dodatek do dań z grilla, a czasem mam ochotę na tą surówkę solo.
Jej
podstawowymi składnikami są ogórki świeże, pomidory i ogórki kiszone (
oczywiście własnej roboty - na wiosnę są to naturalnie ogórki z roku
poprzedniego, ale już w lecie mogą być małosolne). Do smaku dodaję też
młodą cebulkę, szczypiorek, sałatę i rzodkiewkę.
Składniki: ( 4 porcje )
- 2 ogórki zielone szklarniowe
- 2 duże pomidory
- kilka ogórków kiszonych ( np. 4 średniej wielkości )
- pęczek młodej cebulki
- pęczek szczypiorku
- pół pęczka rzodkiewek
- pół główki sałaty
- pieprz
- ewentualnie sól
Sposób wykonania:
- Ogórki zielone myjemy, obieramy i kroimy wg uznania np na grube półplasterki albo na 4 części
- Pomidory sparzamy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy na cząstki
- Ogórki kiszone kroimy w większe półplasterki lub na cząstki
- Młodą cebulkę myjemy i drobno kroimy ( części białe )
- Rzodkiewkę myjemy i kroimy w plasterki
- Sałatę myjemy i liście, po osuszeniu, rwiemy na drobniejsze części
- Drobno siekamy szczypiorek
- Wszystko doprawiamy pieprzem, mieszamy
- Ewentualnie solimy, ale dopiero na talerzu - warzywa nie stracą wtedy jędrności
- Serwujemy do dań mięsnych i do dań z grilla
bardzo wiosennie i smakowicie :)))))
OdpowiedzUsuńpodobno pomidorów nie łączy się z ogórkiem
OdpowiedzUsuńPodobno, ale mi taka smakuje i od czasu do czasu łączę;)
Usuń