Wyborne szaszłyki na grilla

Wyborne szaszłyki na grilla




Dziś pogoda nie sprzyja, ale w tamten weekend grillowaliśmy na całego:). Była karkówka, kiełbaska i inne smakołyki, a wśród nich wyśmienite szaszłyki z dwóch rodzajów mięsa, papryki i cebuli. Jest przy nich trochę zabawy z nabijaniem na szpadki, ale za to efekt doskonały.

 

Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała zielona papryka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 5-6 łyżek oliwy
  • przyprawa do kurczaka ( ja daję złocistą)
  • sok z cytryny
Sposób wykonania:
  • Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny
  • Do miseczki wlać połowę  oliwy, dosypać przyprawę do kurczaka, wymieszać. Dodać pokrojona pierś i obtoczyć w marynacie
  • Polędwiczkę pokroić na małe kawałeczki, polać oliwą i skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć pieprzem
  • Oba gatunki mięsa wstawić do lodówki na kilka godzin
  • Cebulę obrać i pokroić w kawałki ( ja daje tylko jeden większy kawałek cebuli do każdego szaszłyka, ale można dać więcej mniejszych )
  • papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki
  • Na szpadki nadziewać na przemian oba gatunki mięsa, przedzielając je cebula i papryką
  • Piec na grillu po 7 - 10 minut z kazdej strony
  • Podawać z chlebem i surówką
 

Komentarze

Prześlij komentarz