Placki z cukinii
Te placki z cukinii to już kolejna moja propozycja na placuszki z tego warzywa. Przepisy na inne wersje znajdują się na końcu posta.
Dziś zrobiłam placki z cukinii bez żadnych dodatków, czyli cukinia, jajko, mąka, cebula i przyprawy. Są bardzo smaczne i sycące. Na ciepłe dni podane z zimnym sosem tzatziki są wręcz idealne. Świetnie się razem komponują i stanowią dość szybkie w przygotowaniu i co ważne bardzo smaczne danie obiadowe. Oczywiście można je serwować solo. Ja często podaję je też z fasolką szparagową z wody polaną tartą bułką. Świetnie nadają się do gulaszu. Możliwości jest wiele.
Składniki:
Te placki z cukinii to już kolejna moja propozycja na placuszki z tego warzywa. Przepisy na inne wersje znajdują się na końcu posta.
Dziś zrobiłam placki z cukinii bez żadnych dodatków, czyli cukinia, jajko, mąka, cebula i przyprawy. Są bardzo smaczne i sycące. Na ciepłe dni podane z zimnym sosem tzatziki są wręcz idealne. Świetnie się razem komponują i stanowią dość szybkie w przygotowaniu i co ważne bardzo smaczne danie obiadowe. Oczywiście można je serwować solo. Ja często podaję je też z fasolką szparagową z wody polaną tartą bułką. Świetnie nadają się do gulaszu. Możliwości jest wiele.
Składniki:
- 1 mała cukinia ( ok 500 g )
- 1 jajko
- 1 niewielka cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 płaskie łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach wraz ze skórką. Cebulę również ścieramy na grubych oczkach
- Startą cukinię i cebulę solimy, mieszamy i czekamy, aż puści wodę ( ok 10 min ). Wówczas dokładnie odciskamy
- Do tak przygotowanej cukinii dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i jajko. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie delikatnie solą i dokładnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy na nią ciasto z cukinii. Jedna kopiasta łyżka ciasta na jeden placuszek. Spłaszczamy za pomocą łyżki i smażymy z obu stron na złoty kolor
- Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je ostatnio z sosem greckim tzatziki. Przepis na ten sos znajduje się TUTAJ
Z pewnością smakowite! Apetycznie wyglądają;)
OdpowiedzUsuńRozkosz dla Podniebienia .Szybko znikają z talerza
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki, ogólnie uwielbiam smakołyki z cukinii, jedyna wada ich wg mnie, to że sa odrobinę za tłuste, ja robię w piekarniku wersję beztłuszczową: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/placki-z-cukinii-w-wersji-odt%C5%82uszczonej - tutaj oprócz wersji beztłuszczowej tych placuszków, przepis na słodką przekąskę z cukinii :)
OdpowiedzUsuń