Surówka wielowarzywna do obiadu

Surówka wielowarzywna do obiadu




 Taka surówka wielowarzywna to bardzo prosty, a smaczny i zdrowy dodatek do drugiego dania. Składniki można modyfikować wg uznania. Jeśli komuś nie odpowiada seler, można go zastąpić innym warzywem. Mi wszystko w tej surówce pasuje, więc robię ją właśnie w takim wydaniu.

Składniki:
  • 1 duży por
  • 2 marchewki
  • połowa niezbyt dużego selera
  • 4 średnie kiszone ogórki
  • 2 jabłka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju
  • pół pęczka szczypiorku do posypania surówki
 Sposób wykonania:
  • Obieramy marchewkę, seler i jabłka
  • Na tarce o grubych oczkach ścieramy obrane jarzyny i jabłko oraz kiszone ogórki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy
  • Białą część pora kroimy w cieniutkie półplasterki
  • Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze raz wszystko mieszamy  i odstawiamy na pół godziny, aby składniki się "przegryzły"
  • Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem

Komentarze