Szybkie ciasto bananowe z malinami

Szybkie ciasto bananowe z malinami



 
    Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli masz w domu przejrzałe banany, które wszyscy omijają szerokim łukiem, a nie chcemy ich wyrzucać, to jest to ciasto właśnie dla ciebie. Nie ma w nim dużo cukru ( choć zwolennicy bardzo słodkich ciast mogą dać więcej cukru ), są za to owoce, które nadają mu kwaskowatości i ożywiają bananowy smak. Oprócz malin dodałam jeszcze do ciasta nieco borówki amerykańskiej, Jak widać na zdjęciach ciasto jest puszyste i mimo dodania owoców wcale nie jest zbyt mokre, choć w swej zasadzie jest wilgotne.
Wydaje mi się, że ciasto jest smaczniejsze na drugi dzień.
 

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 75 ml oleju
  • 125 ml mleka 
  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ok 200 g malin ( u mnie 1/4 stanowiły borówki amerykańskie ). Maliny powinny być twarde
Sposób wykonania:
  • Banany rozgnieść widelcem. Przełożyć do miski. Dodać olej, mleko i jajka. Wymieszać
  • W drugiej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki i dodać do mokrych. Wymieszać łyżką do połączenia składników
  • Na koniec do ciasta dodać owoce i jeszcze raz delikatnie przemieszać
  • Keksówkę o wymiarach 26 x 12 wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 50 - 60 minut
  • Po upieczeniu wyjąć delikatnie z piekarnika i nieco przestudzić, a następnie wyjąć ciasto z keksówki chwytając za wystający papier do pieczenia. Dostudzić w papierze na kratce kuchennej. Kroić po całkowitym wystygnięciu

Komentarze

  1. ślicznie wygląda z tymi malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne ciacho :) w sam raz do herbaty lub na drugie sniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam ciasto w niedzielę wieczorem, wyszło wyśmienite, choć miałam tylko same borówki. Ale stwierdzam, że dziś po dwóch dniach jest jeszcze lepsze :) Świetny pomysł na wykorzystanie dojrzałych bananów, których już nikt z domowników nie ruszy. To już drugi wypróbowany przeze mnie Twój przepis, pierwszym był przepis na pyszne flaki :) Dziękuję Ci bardzo Aniko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że wykorzystałaś mój przepis, i przede wszystkim, że ciasto bananowe smakowało! Zachęcam do wypróbowania innych przepisów. Może jeszcze coś przypadnie Ci do gustu! :-). Pozdrawiam Anika:-)

      Usuń
  4. A czy mozna wykorzystac do tego pzrzepisu malinki, ale mrozone?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz