niedziela, 14 maja 2017

Surówka z marchewki i czarnej rzepy

Surówka z marchewki i czarnej rzepy



    Dziś bardzo prosty przepis na surówkę z czarnej rzepy i marchwi. Ta surówka to u mnie coś nowego. Niedawno odkryłam czarną rzepę i jej smak bardzo mi odpowiada. Czarna rzepa do surówek nadaje się idealnie. Ma miąższ o ostrym smaku. Ze słodką marchewką tworzy bardzo smaczny i oryginalny duet. 
Czarna rzepa wygląda niepozornie, ale kryje w sobie prawdziwą bombę witaminową, dlatego powinniśmy częściej serwować na naszych stołach to niepozorne z wyglądu warzywo.

 

Składniki: ( na 2 porcje )

  • 1 czarna rzepa
  • 1  marchewka 
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
  • Rzepę myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarełku o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na ok 20 minut. Po tym czasie rzepa nieco zmięknie, ale nadal będzie jędrna. Odciskamy powstały sok.
  • Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na grube wiórki. Dodajemy do rzepy. Mieszamy
  • Do smaku  dodajemy sól, pieprz, cukier i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy. Na koniec dodajemy gęsty jogurt i jeszcze raz mieszamy
  • Podajemy jako surówkę do mięs na gorąco

2 komentarze: