środa, 7 czerwca 2017

Pulpeciki z gotowanej wołowiny i indyka z sosem chrzanowym

Pulpeciki z gotowanej wołowiny i indyka z sosem chrzanowym


  Pulpeciki uwielbiamy u nas w domu pod każdą postacią. Robię je w różnych sosach, z różnych mięs, surowych, ale też gotowanych. Te ostatnie, gdy mam mięso z rosołu. Tak było i tym razem. Ugotowałam rosół. Trochę mięsa zjedliśmy jako wkładkę do rosołu, a z pozostałej części zrobiłam pulpeciki. Wyszły pyszne i delikatne, choć może " nie wyglądają". Do tego dorobiłam sos chrzanowy, mój ulubiony. Ziemniaki i sałatka z buraków i obiad ... niebo w gębie.

Składniki:
  • ok  60 - 70 dag gotowanego mięsa mieszanego wołowego i z indyka
  • 1 jajko
  • 1 marchewka z rosołu
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka
Na sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 100 g śmietany
  • sól
  • biały pieprz
 Sposób wykonania:
  • Mięso ( najlepiej z rosołu ) i gotowaną marchewkę mielimy 
  • Do mięsa i marchewki dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawiamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
  • Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego
  • Pulpeciki wrzucamy na gotującą się wodę. Po wypłynięciu gotujemy 2-3 minuty
  • Pulpeciki podajemy z sosem chrzanowym wykonanym według przepisu TUTAJ
 

2 komentarze: