Królewski placek drożdżowy ze śliwkami, masą budyniowo-śmietankową i kruszonką

Królewski placek drożdżowy ze śliwkami, masą budyniowo-śmietankową i kruszonką


 Uwielbiam śliwki i często wykorzystuję te owoce do ciast, kompotów, knedli czy innych dań. Świetnie smakują też na surowo. Dojrzałe, soczyste i słodziutkie. Dziś spożytkowałam zakupione na targu śliwki do upieczenia placka, który obowiązkowo piekę przynajmniej raz do roku w sezonie śliwkowym.
Przy placku jest troszkę więcej pracy niż przy zwykłym drożdżowym cieście z owocami, bo oprócz ciasta drożdżowego, należy przygotować masę budyniową ( bardzo prosto ) i kruche ciasto, którym posypuje się całość, jak kruszonką.
Placek jest na prawdę bardzo smaczny i pięknie wygląda. Ciasto drożdżowe pięknie wyrasta mimo, że na nim znajduje się jeszcze spora warstwa innych składników. No i co najważniejsze wybornie smakuje!:)
Piekę go na blaszce o rozmiarach 25x35 wyłożonej papierem do wypieków.








Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 50 dkg maki pszennej
  • 2 opakowania suszonych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 250 ml letniego mleka
  • 10 dkg stopionego masła
Składniki na masę budyniowo-śmietankową:
  • 40 dkg gęstej śmietany
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez  cukru
  • 5 dkg cukru
  • 3 jajka
Składniki na kruszonkę:
  • 20 dkg masła
  • 30 dkg mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dkg cukru
 Dodatkowo: 
  • ok. 1,5 kg śliwek 



Sposób wykonania:
  • Ciasto drożdżowe: Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem oraz stopionym masłem. Dolać letnie mleko i wbić jajko. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykrywając go ściereczką
  • Gdy ciasto drożdżowe rośnie przygotować ciasto na kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło i jajko. Dokładnie zagnieść ciasto i wstawić do lodówki bądź na chwilę do zamrażalnika
  • Następnie przygotować masę budyniowo - śmietankową: dokładnie wymieszać śmietanę z 3 jajkami, cukrem i proszkiem budyniowym. Można zmiksować w malakserze bądź dokładnie rozmieszać trzepaczką, aby nie było grudek
  • Śliwki umyć, osuszyć i rozdzielać na pół wyjmując pestki
  • Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie rozwałkować go i wylepić nim blachę zaginając brzegi na wysokość 4 cm. Blachę wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia. Blaszkę z rozwałkowanym ciastem przykryć i odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia
  • Po tym czasie na cieście ułożyć dość ściśle śliwki, zalać je masą budyniowo-śmietankową, a następnie posypać startym ciastem - kruszonką ( nie jest to typowa kruszonka, bardziej jak ciasto kruche )
  • Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni około 45 - 50 minut.

Komentarze

  1. mmm, uwielbiam ciasta ze śliwkami;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne ciasto :) Ze śliwkami ciasta są chyba najlepsze, tak subiektywnie mówiąc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:). Ja też jestem zwolenniczką ciast ze śliwkami i szarlotek:)

      Usuń

Prześlij komentarz