Zupa kalafiorowo - brokułowa

Zupa kalafiorowo - brokułowa



   Sezon na kalafiory i brokuły trwa, więc już któryś raz w ciągu ostatnich miesięcy przyrządzam tą zupę, która niezwykle smakuje mojemu Mężowi. Smak zupy jest faktycznie doskonały. A poza tym samo zdrowie, więc zupa kalafiorowo - brokułowa na stałe weszła do kanonu naszych ulubionych dań.



Składniki:
  • pół kalafiora
  • 1 róża brokułów
  • 1 marchewka
  • kawałeczek selera
  • 1 niewielka pietruszka
  • 10 - 12 fasolek strąków zielonej fasolki szparagowej
  • garstka makaronu ( ja daję mini kolanka )
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz
  • 100 g śmietany kremówki
  • łyżka mąki
  • świeżo grubo mielony pieprz
  • natka pietruszki
Sposób wykonania:
  • Zagotować ok 3 litry wody. Dodać kostkę rosołową i pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę i seler oraz pocięte w 2 - centymetrowe kawałki strąki fasolki. Gotować ok 20 minut
  • Kalafiora i brokuła podzielić na mniejsze różyczki i dokładnie opłukać ( a najlepiej pomoczyć chwilę w wodzie ). Najpierw dodać do zupy kalafior, a po 5 - 6 minutach brokuły oraz garstkę makaronu. Gotować jeszcze kolejne 6 - 7 minut, aż makaron i brokuły będą miękkie, ale nie będą się rozpadać
  • Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zabielić śmietaną roztrzepaną dokładnie z łyżką mąki i niewielką ilością wywaru z zupy ( najlepiej przestudzonego )
  • Zupę podawać posypana świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie natką pietruszki lub koperku

Komentarze

Prześlij komentarz