Zupa kalafiorowo - brokułowa
Sezon na kalafiory i brokuły trwa, więc już któryś raz w ciągu ostatnich miesięcy przyrządzam tą zupę, która niezwykle smakuje mojemu Mężowi. Smak zupy jest faktycznie doskonały. A poza tym samo zdrowie, więc zupa kalafiorowo - brokułowa na stałe weszła do kanonu naszych ulubionych dań.
Składniki:
Sezon na kalafiory i brokuły trwa, więc już któryś raz w ciągu ostatnich miesięcy przyrządzam tą zupę, która niezwykle smakuje mojemu Mężowi. Smak zupy jest faktycznie doskonały. A poza tym samo zdrowie, więc zupa kalafiorowo - brokułowa na stałe weszła do kanonu naszych ulubionych dań.
- pół kalafiora
- 1 róża brokułów
- 1 marchewka
- kawałeczek selera
- 1 niewielka pietruszka
- 10 - 12 fasolek strąków zielonej fasolki szparagowej
- garstka makaronu ( ja daję mini kolanka )
- kostka rosołowa
- sól, pieprz
- 100 g śmietany kremówki
- łyżka mąki
- świeżo grubo mielony pieprz
- natka pietruszki
- Zagotować ok 3 litry wody. Dodać kostkę rosołową i pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę i seler oraz pocięte w 2 - centymetrowe kawałki strąki fasolki. Gotować ok 20 minut
- Kalafiora i brokuła podzielić na mniejsze różyczki i dokładnie opłukać ( a najlepiej pomoczyć chwilę w wodzie ). Najpierw dodać do zupy kalafior, a po 5 - 6 minutach brokuły oraz garstkę makaronu. Gotować jeszcze kolejne 6 - 7 minut, aż makaron i brokuły będą miękkie, ale nie będą się rozpadać
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zabielić śmietaną roztrzepaną dokładnie z łyżką mąki i niewielką ilością wywaru z zupy ( najlepiej przestudzonego )
- Zupę podawać posypana świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie natką pietruszki lub koperku
Super zuupka. Moja Córeczka ją uwielbia:)
OdpowiedzUsuń