Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane





Placki ziemniaczane - dobra rzecz. Minusem jest to, że zapach po smażeniu długo utrzymuje się w domu, ale cóż  ... coś  za coś. Nie robię ich zbyt często, ale parę razy do roku się zdarza.
Ja robię placki cienkie, z chrupiącymi brzeżkami, takie lubię. W restauracjach podają zazwyczaj grube placki, mi smakują cieniutkie, chrupiące, dlatego robię je sobie w domu po swojemu:)
Placki podaję najczęściej z gulaszem lub sosem pieczarkowym. 

 



Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki mąki
  • łyżka gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obrać i zetrzeć, zetrzeć również cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę
  • Do masy ziemniaczanej dodać mąkę, całe jajko, śmietanę. Wymieszać
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem
  • Smażyć na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia

Komentarze

Prześlij komentarz