Panierowany filet z łososia

Panierowany filet z łososia



 
Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Przyrządzam go albo w ziołach, jak TUTAJ, albo po prostu panieruję. Więc to żaden wielki przepis, ale że chętnie i dość często u nas jadany to podaję sposób, w jaki go przyrządzam. Nie wymaga to zbyt dużo pracy, a podany z ziemniakami i surówką jest pysznym daniem, a do tego jeszcze bardzo zdrowym. 
Składniki:
  • dowolna ilość świeżego fileta z łososia
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:
  • Filet umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Każdy kawałek doprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Rybę wstawić na około pół godziny do lodówki.
  • Po tym czasie łososia obtoczyć w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
  • Filety smażyć na oleju po kilka minut z każdej strony.
  • Serwować np. z ziemniakami oraz surówkami.

Komentarze