Sałatka owocowa z melonem i mango

Sałatka owocowa z melonem i mango 



                
Bardzo lubię sałatki owocowe. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych są też bardzo zdrowe. Dużo witamin i mikroelementów, błonnik itd. Dlatego często goszczą różnorodne sałatki owocowe na moim stole. Jako że bardzo lubię słodkości, a wiadomo ciasta i słodycze nie są najzdrowszym jedzeniem, to staram się rekompensować ich niedostatek i niedosyt na słodkie właśnie słodkimi i przy okazji zdrowymi owocami. A w sklepach jest w czym wybierać. 
Dziś proponuję sałatkę owocową z melonem i mango. W porównaniu do innych owoców melon nie jest zbyt słodki  (zależy jeszcze jaką odmianę melona kupimy ), więc przełamuje słodycz pozostałych owoców. Tę słodycz przełamuje też kiwi, które jest zwykle dość kwaskowate. A mango ze swoją wyrazistością  nadaje całości specyficznego smaku.
Wersja dla dorosłych powinna zostać polana likierem. Sałatka, która znajduje się na zdjęciach poniżej została polana likierem o smaku mango z limonką, który w kolorze przypomina sos toffi. W konsystencji zresztą też. Ale oczywiście taki deser można polać ajerkoniakiem lub innym likierem. A dla dzieci - sosem toffi.
Składniki, które są podane poniżej starczają na 4 porcje, tz. na 4 moje pucharki, które akurat są dość duże.
Sałatkę można przygotować trochę wcześniej, ale gruszkę i banana obieramy i dodajemy bezpośrednio przed podaniem, gdyż te owoce nieestetycznie ciemnieją po obraniu.






Składniki: ( na 4 porcje )
  • pół melona
  • 1 mango
  • 1 pomarańcza
  • 1 banan
  • nieduża kiść różowych lub czarnych winogron
  • 2 kiwi
  • 1 gruszka
  • pół puszki ananasów ( krojonych w kostkę )
  • bita śmietana
  • likier ew. sos toffi lub owocowy
Sposób wykonania:

  • Do dużej miski dajemy odcedzone ananasy z puszki, umyte i osuszone winogrona, pokrojone w półplasterki kiwi
  • Obieramy pomarańczę, dokładnie pozbawiamy jej białej powłoczki. Oddzielamy cząstki i kroimy każdą na 3 części. Dodajemy do miski z owocami
  • Melona kroimy na pół. Wydrążamy środek z pestkami i za pomocą specjalnej łyżeczki drążymy z jego miąższu kuleczki
  • Mango cienka obieramy i miąższ kroimy na kosteczkę. Dorzucamy do sałatki
  • Wszystko razem delikatnie mieszamy i owoce przekładamy do pucharków
  • Pucharki przystrajamy cząstkami banana i obrana ze skórki gruszką podzieloną na cząstki
  • Całość przystrajamy bitą śmietaną. W wersji dla dorosłych deser polewamy likierem. Wersja dla dzieci może zostać polana np sosem toffi

Komentarze

  1. i nic poza pysznym deserem nie potrzeba więcej...chyba, że dokładkę...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz